Oblikovanje i tehnologije arhitektonskih otvora

Prva znanstveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Oblikovanje i tehnologije arhitektonskih otvora" u organizaciji marketinške i izdavačke agencija „Sfera d.o.o.“ Mostar održana je 12. i 13. studenoga 2015. u prostorijama Tehnološkog parka INTERA u Mostaru.

Ovo je prvi put u BiH da se organizira ovakav sistem konferencije u cilju okupljanja svih proizvođača i buduće komunikacije između zakonodavne vlasti i segmenta gospodarstva.

Konferencija ima za cilj preispitivanje znanstvenih, odnosno tehnoloških dostignuća i profesionalnih opredjeljenja u kontekstu proizvodnje, primjene i oblikovanja arhitektonskih ili građevinskih otvora.

''Izuzetno je značajno da se na jednom mjestu okupe svi potencijali koji mogu proizvoditi vrata, prozore, fasade i slične građevinske elemente a koji se mogu implementirati u konačnici u Europi. Mislim da je s te strane jako bitno da se i ljudi koji izlaze i koji rade u EU educiraju i nauče koji su to sve preduvjeti potrebni da bi se u krajnjem slučaju dogodio taj proizvod'', kazao je Barbarić te podsjetio na to da su prvi aluminijski prozori u Hercegovini na industrijski način proizvedeni 1975. godine.

Konferencija je okupila preko 400 malih i srednjih gospodarskih društava s područja cijele BiH, a sastojala se iz dva dijela: prezentacije znanstvenih i stručnih radova u prvom dijelu, i prezentacije suvremenih tehnologija i proizvoda u domenu proizvodnje i dizajna prozora i vrata u drugom dijelu konferencije.

Na konferenciji su sudjelovale brojne tvrtke iz BiH, ali i susjednih zemalja dok je FEAL d.o.o. bio generalni sponzor konferencije.