Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branko Radulović posjetio FEAL

Tokom sastanka zaključeno da se ukupna aluminijska industrija u regiji na određeni način mora uskladiti.

Tokom sastanka zaključeno je da se ukupna aluminijska industrija u regiji na određeni način mora uskladiti.

Potpredsjednik Skupštine Branko Radulović posjetio je danas sjedište tvrtke „Feal“ u Širokom Brijegu. „Feal“ je jedna od najprestižnijih tvrtki  u preradi aluminija u Evropi, a za poslovne rezultate u Evropi u 2012. godini, njen vlasnik Jozo Bogdan je od Njemačke privredne komore proglašen za najuspješnijeg poduzetnika.

Naglašeno je da se ova kompanija bavi proizvodnjom finalnih proizvoda za građevinarstvo i industriju, željeznički transport, avio industriju, solarne sisteme, brodogradnju na bazi prerade aluminija putem prešanja i ostalih tehnologija. Godišnja proizvodnja je cc 25.000 tona finalnih proizvoda, a sa završetkom investicija krajem ove godine dostići će proizvodnju od 50.000 tona finalnih proizvoda. Kompanija „Feal“ surađuje sa vodećim kompanijama u Evropi i Aziji i u naredne četiri godine ima osigurane poslovne dogovore za ostvarivanje pune proizvodnje, a krenula je u proizvodnju električne energije iz vjetrogeneratora dok je u toku investicija u vjetro park snage 36 MW.

Tokom sastanka zaključeno je da je potreba za poluproizvodima na bazi aluminija za proces prešanja izuzetno velika, da je njihova cijena viša u odnosu na LME , da je doplatak do 500 dolara po toni u odnosu na LME, te da se cijena finalnog proizvoda kreće i do 10 puta više u odnosu na poluproizvod. Problem nedostatka poluproizvoda u regiji poskupljuje i otežava ukupni proces proizvodnje, tako da sirovine, koje se kupuju iz Saudijske Arabije su skuplje i do 10 posto u odnosu na one koje bi se dobile iz regije i Aluminijskog Kombinata Podgorica. Zbog prethodnog je potencirano da je KAP potreban kao dio ukupne prerade aluminija u regiji, pri čemu je proizvodnju ingota neophodno zamijeniti sa poluproizvodima, gdje bi jedan od značajnih proizvoda bio homogenizirani trupac.

U cilju postizanja konkurentnosti proizvodnje KAP-a, „Feal“ će biti jedan od značajnih kupaca homogeniziranih trupaca i drugih asortimana.

„Feal“ je učestvovao u izgradnji mnogih prestižnih zgrada, tržnih centara, poslovnih objekata, aerodroma u Evropi i Aziji. U Crnoj Gori učestvovao je u izgradnji zgrade Vlade Crne Gore, TQ Plaza u Budvi, TC „Nikić“ i niza drugih.

Zaključeno je da se ukupna aluminijska industrija u regiji na određeni način mora uskladiti, što trenutno nije slučaj. Također, izraženo je očekivanje da za svaku kompaniju ima prostora za rad i razvoj, bilo da se bavi proizvodnjom glinice, primarnog aluminija ili prerade.

Sugovornici su istakli da su trenutne potrebe - preko 200.000 tona finalnih proizvoda aluminija godišnje, a ono što se već sada investira u preradama i finalnim proizvodima će za neku godinu dostići vrijednost i do 300.000 tona. U tom pravcu je dogovoreno da Potpredsjednik Radulović, Vlasnik kompanije Jozo Bogdan i Član Uprave Ante Musa iniciraju formiranje regionalnog udruženja za proizvodnju i preradu aluminija.